zita13
Menü
 
 
 
 
 

ÜDVÖZÖLLEK A FÁRAÓK FÖLDJÉN

FOTÓK 2005

FOTÓK 2009

Földrajzi adatok

Földrajzi adatok

IDŐREND

Az írás

KARNAK TEMPLOM

LUXOR TEMPLOM

Memnon kolosszusok

Deir El Bahari Hatsepszut királynő halotti temploma

Medinet Habu III.Ramszesz halotti temploma

Abdel Rahim El Qenaui

Kairó

GIZAI PIRAMISOK

A SZFINX

A piramisok építése

SZAKKARA

 

Festményeim

Egyiptomban készítettem

Egyiptomi horoszkóp

Egyiptomi zenék

 

Memphis fotók

 

 

Egyiptomi receptek

 

Hatsepszut királynő halotti temploma

 

 

A helyi gyerekek viccesen chikensoup-nak hívják, amikor tanulják az iskolában

Családfa:

Hatsepszut I.Tutmózisz és Jahmesz Nofertari leánya volt. Amikor I. Tutmózisz elhunyt, felmerült a probléma nincs fiú trónörökös. Nem mintha törvény tiltotta volna, hogy nő uralkodjék, mert a II. dinasztia idején még törvénybe is foglalták, hogy nő is uralkodhat, sőt uralkodott is, mivel a zavaros sorsú 12.-ik dinasztia utolsó uralkodója is nő volt Szobeknofru, és a IV.-ik dinasztia utolsó fáraója is nő volt Nitokrisz, vagyis nem Hatsepszut volt az első királynő. Amiért mégis ragaszkodtak a fiú trónörököshöz, az az országon belüli maat vagyis a megszokott rend megtartása végett történt.

Mivel I. Tutmózisz nem volt monogám típus, az egyik köztiszteletben álló háremhölgyétől Mutnedzsmenttől született egy kisfia, akit II. Tutmózisznak kereszteltek és, hogy megerősítsék a trónon, hozzá adták féltestvéréhez Hatsepszuthoz, akik teljesen hagyományos módon kezdték el uralkodásukat. II. Tutmózisz háborúzott, csatázni járt, Hatsepszut pedig otthon nevelte kislányukat Nofrurét. II. Tutmózisz nem volt hosszú életű, pontosan nem tudni, hogy 1 vagy 3 év után-e, de eltávozott az élők sorából. A hálálnak körülményei nem tisztázottak, mivel a múmiáján fura dudorokat találtak, ez lehet vagy a pestis nyoma, vagy az elszúr balzsamozásé, de a rossz nyelvek szerint Hatsepszut saját maga végezte ki a férjét.

Újfent probléma volt a fiú trónörökös hiánya. Mivel II. Tutmózisz is követte apja példáját és neki is voltak háremhölgyei, az egyik Ízisz nevű háremhölgytől született fiácskáját nevezték el III. Tutmózisznak, és hogy ő is megerősítség a trónon szintén hozzáadták féltestvéréhez, Nofruréhoz. Mivel a kis Tutmózisz túl fiatal volt, az anyukája Ízisz pedig igen jámbor teremtés volt az uralkodáshoz, felkérték Hatsepszut királynét, amíg a kis Tut fel nem nő, társrégensként uralkodjon mellette.

Hatsepszut teljesen elbitorolta a trónt a mostohafiától. Először a szolgák közül emelte ki a közvetlen alattvalóit, mert tudta, hogy belőlük lesznek a legmegbízhatóbb emberei, mert amíg ő hatalmon van, addig nekik is jobb sorsuk lesz, később a nemeseket is a maga oldalára állította.

Hatsepszut nem szeretett háborúzni, mindig csak annyi energiát fektetett a csatáiba, hogy a birodalma határait megvédje. Egyébként is gazdag területet mondhatott magáénak. Amikor egyéb luxus cikkek iránt felmerült az igény, megbízta az egyik szolgáját Neheszifet, hogy induljon útra kereskedő hajó karavánokkal Punt földjére, ez a mai Etióp-Eterier határa. A hajókat megpakolták mindenféle csecsebecsékkel, amiket a Punt király boldogan várt lányával és túlsúlyos feleségével. (így ábrázolták a családot). Az csecsebecsékért cserébe, vagy mert a biztonság kedvéért a csecsebecsék mögé Hatsepszut egy fegyveres kíséretet is csomagolt a hajóra, kaptak elefántcsontot, ébenfát, egzotikus állatokat és mindenféle értékes ajándékot. Így a kereskedő hajók gazdagon megrakodva tértek vissza, és így lassan kezdett megtelni Hatsepszut kincstára. Ennél fogva boldogan hódolhatott a szenvedélyének az építkezésnek. Hatsepszut imádott építkezni utakat épített, és a régi romos épületeket is igyekezett helyre hozni, hogy mély nyomokat hagyjon az utókor számára, és emlékezetessé tegye uralkodását.

22 év uralkodás (i.e.1479-1457) után csendesen visszavonult és átadta a trónt mostoha fiának III. Tutmózisznak, kinek közben a katonai pályáját egyengette. Halála körülményeit homály fedi, de 90%-ban állítható, hogy mostoha fia ölette meg. Hatsepszut jobb kezét, Szenmutot, akitől még egy második lánya is született, vélhetően Hatsepszut ölette meg, mivel annyira meg haragudott rá, mikor rájött, hogy Szenmut olyan sírt épített magának, ami benyúlt Hatsepszut gyásztemploma alá, más feltevések szerint, szintén III. Tutmózisz ölette meg őt is.

 

 

A halotti templom

 

A templom két oldalán eredetileg Hatsepszut két hatalmas szobra állt, ma már csak szemben velünk a jobb oldalon látható. Ozírisz pózban férfiként ábrázolták, ezzel is a maat-ot akarta tükrözni a nép felé, hogy a megszokott rend nincs felborítva, azáltal, hogy ő nőként uralkodott. A jobb oldali oszlopsor mögött a túlvilágot ábrázolták, mint valami letűnt aranykort, de ebből már csak annyi látszik, hogy a madarakat próbálják befogni hálóval. A bal oldalon III. Tutmózisz látható Min a termékenység istenének társaságában.

Az alsó rámpa két oldalát eredetileg 2 oroszlán őrizte, ahogyan a 46 lépcsőfokán feljutunk az első szintre a jobb oldalon lévő kis kápolna Anubisz kápolnája, a falakon III. Tutmózisz látható Anubisszal, a szép színes képek nagyon jó állapotban maradtak fenn.

A jobb oldali oszlopsor mögött Hatsepszut királynő csodálatos fogantatása és születése látható, mivel úgy tartotta Maat istennő lánya, így el is nevezte magát Maatkarénak.

 

 

A bal oldali kápolna Hator a szerelem istennőjének kápolnája. Itt láthatunk Hator oszlopfőket, és a falakon Hatort ábrázolva először asszony alakban, majd tehén alakjában. Úgy tartották, hogy amikor kijön a sziklából, a tejével táplálja a holtakat.

Míg általában a fáraók a különböző csatajeleneteiket örökítik meg a falakon, addig a bal oldali oszlopsor mögött Hatsepszut a Punt földi kereskedő karavánjainak hódításait hagyta az utókorra.

A második rámpa szintén 46 lépcsőfokán feljutunk a II.-ik szintre, amiből eredetileg csak a rózsaszín gránit kapu maradt meg, de később helyreállították a szintet. Az oszlopok előtt Hatsepszut helyreállított néhány szobra látható, Ozirisz pózban, alsó és felső Egyiptom kettős koronájával. Az oszlopokat még III. Tutmózisz romboltatta le. Az oszlopsor mögött lévő falon a Völgy ünnepséget örökítették meg.

Ahogy belépünk a kapun, a lezárt területek mögött szemben Amon Ré napisten tiszteletére álított szentély, balra Hatsepszut és III. Tut kápolnája, jobbra egy kis naptemplom található.

Hatsepszut halotti templomának felépítése merőben különbözik a többi 18-ik disztiabeli fáraó halotti templomaitól, valószínűleg az építésze és jobb keze Szenmut, a templom mellett álló Menhuotep fáraó halotti templomának szerkezetét másolta le. Menhuotep fáraó halotti temploma is szintén ilyen két lépcsős szerkezetű volt a tetején egy kis piramissal. Hatsepszut terveiben is szerepelt a piramis a temploma tetejére, de később úgy döntöttek, a fölötte lévő szikla is piramist formáz.

 

Pletyka a falrajzokról:

Az újbirodalom idején munkásszállónak, istállóknak használták a halotti templomokat, és kifosztott sírokat, így Hatsepszut halotti templomát is. A munkások, hogy sanyarú sorsukban kicsit vigasztalják magukat, saját szórakoztatásukra különböző rajzokat festetettel a falakra. Az egyik ilyen rajzról óvatosan feltételezhető, hogy Hatsepszutot ábrázolták, - felismerhető az elnagyolt koronájáról – terjedelmes fanszőrzettel, és ahogy a jobb keze Szenmut közelít felé hatalmas erekcióval és félreérthetetlen szándékkal.

 
 
 
 

Ismerd meg Tunéziát velünk!

 2009.

 

FOTÓK

Kedvenc fotóink rólunk

 

Földrajzi adatok

katt a zászlóra az adatokért

Katt a képre

 

 

 

Történelem

Világörökségek

Múzeumok

Sidi Bou Said

katt a képre

 

Karthago - Antonius fürdője

katt a képre

Szahara

El Djem

Matmata

Tamezret

Douz

Kebili

Chebika

Tatuin Bolygó

Tozeour

Kairouan

 

 

A szőnyegek története

 

Amit a tevéről tudni kell

 

Sivatagi rózsa

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság számláló
Indulás: 2005-02-13
 

IP

 

VENDÉGKÖNYV

 

 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha